Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi
Gıda Teknolojisi Bölümü

Genel Bilgiler

 

Gıda teknolojisi, tarım ve hayvancılığa dayalı hammaddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen ve güvenli gıda üretimini sağlayarak insan beslenmesine sunan bir teknoloji dalıdır. Bu alan, gıdaların tedarik edilmesi, geliştirme, üretim ve pazarlama konularını kapsamaktadır. Günümüzde, iyi tada sahip uzun ömürlü ve hızlı bir şekilde hazırlanmış taze, doğal, sağlıklı besinler tercih edilmekte, buna ek olarak, çağın gerekleri içinde yer alan özel beslenme ihtiyaçları ve yasal gereklilikler üzerinde de önemle durulmaktadır. Dolayısıyla gıda teknolojisi, üretimde fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik özellikler, işlem aşamaları, yasal düzenlemeler ve işletme ekonomisi açısından gıdayı sorgulayarak kaliteli üretimin gerçekleştirilmesi ve ekonomiye kazandırılması hedefi ile ilgilenmektedir.

Gıda üretim sektörü et, meyve-sebze, süt, hububat ve içecek ürünleri üretimlerinden oluşmaktadır. Ülkemizde her bölgenin kendine has bir üretim yelpazesi bulunmakta, Marmara Bölgesi’nde üretim et, süt ve meyve-sebze ağırlıklı olmakla beraber su ürünlerinden gıda üretimi de sektörde önemli bir yer tutmaktadır. Öyle ki bölgede ihracat yapan büyük ve orta ölçekli 36 işletme ülkenin toplam su ürünleri gıda ihracatının yaklaşık % 40’ının bu bölgeden karşılanmasına imkân sağlamaktadır. İhracat rakamlarına göre ülkemizde hayvansal gıda ihracatında birinci sırayı su ürünleri almakta, 2023 İhracat Strateji Proje Raporuna göre ise 2023 yılı için de su ürünlerinin %42,6 değerle yine ilk sıraya yerleşeceği öngörülmektedir. İkinci sırayı süt ve süt ürünleri (%29,8), üçüncü sırayı ise et ve kanatlı ürünleri (%27,2) oluşturmaktadır. Sonuçta ihracata verilen gıdalarının ekonomiye katkısı milyar dolarlar üzerinden planlanmaktadır. Ülkemiz için planlanan bu yoğun üretim, sektörde çalışacak gıda işlemeciliği ve üretimi alanında uygulama becerisine sahip eğitimli ara eleman ihtiyacını doğurmaktadır.

Bu amaçla  “Gıda Teknolojisi” bölümü mezunların, başta su ürünleri olmak üzere, et ve süt üretiminde "tarladan çatala" kadar geçen süreçte izleme, doğrulama, araştırma, geliştirme ve risk analizi konularında bilgili olmaları hedeflenmektedir. Ayrıca bu süreç dâhilinde mezunlar pazarlama, satış, kalite düzeyi temini, ürün geliştirme gibi konularda da bilgi ve beceri sahibi olabilecekler, üretimde kalite kontrolünü istatiksel olarak değerlendirebileceklerdir.

Bölüm Bilgileri

Öğretim Dili    : Türkçe

Hazırlık Sınıfı  : Yoktur

Puan Türü        : SAY